A Rose is a Rose is a Rose
Detta är temat för årets sommarutställning på Lästviks Säteri med vernissage som vanligt på Kristi himmelsfärdsdag 14.00 i samband med konstvandringen.
Rosor i en rad olika tekniker av ett 15-tal kreatörer kommer att möta besökarna.

I glas visas såväl blåsta rosor som fusade.
Margareta Hennix, anställd vid Gustavsberg 1967-89, är kanske mest känd för sitt modernistiskt slagkraftiga stengods men har också arbetat mycket med glas bl a för Johansfors, Pukeberg och Reijmyre. Till utställningen på Lästvik har denna färgstarka formgivare på Reijmyre gjort kannor dekorerade bl a med svarta rosor.
Ulrika Bratt Ling från Glas Craft i Sävedalen har tidigare bl a gjort mycket speciella snapsglas formade som älghuvuden åt Lästviksgalleriet. I år blir det rosor som kan hängas bl a på väggen.
Eva Nyström Rittsel, som var första utställaren på Lästvik 2002, återkommer med lekfulla annorlunda ”returglas”rosor i hennes alldeles speciella stil.

Keramikern Elisabeth Ottebring har gjort succe på Lästvik med sina läckert dekorerade kannor i olika storlekar. I år blir det idel rosendekorerade kannor och koppar.
Elisabet Hallgren har också hon försett sina fat, kannor och koppar med rosor. Hon har sedan ett antal år arbetat som gästlärare på Konstfack men har djupa rötter i Dalsland.
Monica Johansson, liksom Hennix länge verksam på Gustavsberg, har tidigare bl a visat sina mycket populära ”tegelstenar” på Lästvik. Nu återkommer hon med rosenskålar i satser och dessutom med de vackra ljuskronskålarna hon numera också säljer på Nationalmuseum.

My Bäckström och Ylva Kongbäck är två nya textilkonstnärer på Lästvik. My är verksam i Bohuslän och deltar med tre vävar. Ylva Kongbäck finns i Spiken utanför Lidköping. Hon visar på Lästvik linnehandukar med rosenmönster i svart och beige och häftiga plastmattor med stiliserade rosenmönster i olika färgkombinationer.
Ann-Christin Gustafsson med rötter i Billingsfors har gjort rosor i olika textila tekniker.

Petra Loh, Fengersfors, bidrar med ett lite större objekt i blandteknik ”Amors altare” som är svårt att rättvist beskriva i ord. Det måste bara ses. Petras fina skrotkristallkrona i ett av Lästviksparkens gamla träd har väckt mycken beundran under årens gång.

Måleri visar Stig Nelson, Hjördis Clemens, Dals Långed och Jack Sangwill från Åmål. Jacks Annika Gruvell har sytt upp ett berg av härligt rosenmönstrade kuddar. Jack är ju känd på Dal för sina mustigt färgsprakande rosor. Och Hjördis underfundiga bilder kommer säkert att glädja många besökare på Lästvik. Nelson är väl inte precis så känd som rosenmålare men utlovar något extra.

Så i sommar kommer det verkligen att blomma på Lästvik.