Älgsommar
Skogens konungs skiftande gestalt -älgen- är temat för sommarens stora utställning på Lästviks Säteri & Galleri med vernissage lördag 28 juni 14.00-18.00.
14 konstnärer med Georg Suttner I spetsen visar ”möjliga och omöjliga” älgar i en rad olika tekniker.

Birgit Hansson på Lästvik tycker det är roligt att få med Georg Suttner, som uppmuntrade henne att starta galleriet 2002. Han har också släktband till Lästvik. Hans far Oscar och Birgits farmor Anna var kusiner och umgicks flitigt.

Georg visar på utställningen en älgmålning som har ett tiotal år på nacken. På den tiden var det älg överallt hemma I Gustavsfors, säger han. Målningen är från Suttners lite mörkare period med ockra toner. Bland granar och tallar skymtar skogens konung.
Suttners sonson Ragnar deltar också med en härligt naivt målad älg som han gjorde som 10-åring. Numera är Ragnar I 20-årsåldern och studerar reklam i Stockholm.
Måleri visar också Lena Norsander Vitikainen som ställt ut separat tidigare på Lästvik. Lenas älgar spelar cello och åker med hela familjen på båtutflykt eller svärmar bland ängsull!

Den målande fd prima primadonnan Ingrid Appertz från Södertälje bidrar med en älg i blått med geting och Hjördis Clemens visar både gröna och vita älgar I blandteknik.

Erja Tienvieris älgar är också färgstarka. Erja, som har atelje på Vänersnäs, har bla deltagit i ”den store elgutstillingen”, en nordisk samlingsutställning, i Norge.

Jack Sangwill är känd för sina höns och hundar men älgar har han inte jobbat med tidigare. Hans bidrag är en sk trädgårdsälg som han döpt till Pollock. Inspirerad av action painting-konstnären Jackson Pollock.

När Bodil Söderlund ställt ut sina ”keramiska mjukisdjur” i London är det älgarna som först hittat köpare. På Lästvik visade hon förra sommaren främst nallar. Nu blir det älgar.

Eva Nyström Rittsel har ”fusat” älgar i glas med horn av bordsgafflar och Ulrika Bratt har blåst annorlunda snapsglas med stora hornkronor.

Ann-Christin Gustafsson har vävt älgspår I damast och monterat dem i furu-ramade småtavlor. Och hon har handmålat sidensjalar med potatistryck.

Lasse Mortimer – Hälges skapare – har lovat bidra med något som får bli en överraskning.

Annika Wiklunds plåtälgar – med och utan färg – har ända sedan galleriet startade roat besökare på Lästvik.

Sist men inte minst kommer Stig Nelson att delta med en älgmålning modell större.