Potpourri – a set of items gathered together
Vernissage 17 maj, kl. 11 – 18
Doftkrus i keramik, ballonger i glas och textila objekt är några av de alster som möter besökaren till årets utställning på Lästviks Säteri & Galleri.

Vi visar ett urval färgrikt och formsäkert konsthantverk och måleri från när och fjärran.
Nya konstnärer för i år är Per Hammarström, keramiker , och Maria Wahlström, formgivare. Maria har nyligen visat sina illustrationer på Röhsska Museet, inspirerad av museets rika föremålssamling. Några av dessa bilder finns nu utställda på Lästviks Galleri. Per driver sedan många år Keramikens Hus i Strängnäs efter att ha varit knuten som skicklig drejare på Gustavsbergs fabriker.
Utställare:
Elisabet Hallgren är med i år med nya ”potpourri-burkar” i keramik. Under året som gått har hon varit lärare på Konstfack i keramisk formgivning. I sommaren ställer hon även ut sin brukskeramik på Galleri Lanterna i Åbolands skärgård.

Moa Hallgren visar textila objekt i årets samlingsutställning. Bosatt och utbildad i Berlin har hon bl.a arbetat för Haus Der Kulturen der Welt och på högskolan i Hamburg. Till Lästvik och Dalsland, där hennes farfar är född och uppväxt, deltar hon nu för andra året i rad.

Gustavsbergslegendaren formgivare Margareta Hennix visar nya skålar från Reijmyre, vid sidan av de Amore-karaffer och vinglas som finns utställda även i år. Denna färgstarka designer har gästat Lästvik under åren och vi hoppas på ett besök även denna utställningssäsong.

Ett färgssprakande potpourri har keramikern Monica Johansson tagit fasta på när hon arbetat inför sommarens temautställning. Rött, orange, gult men även en vit burk på höga ben hat smugit sig in i leden. Monica har många återförsäljare av sin keramik både i Sverige, Japan och USA av framför allt sina ljuskronor, som också finns att köpa i Lästviks Galleri.

Eva Nyström Rittsel uppvuxen i Mellerud, har funnits med på Lästvik sedan starten med sitt fusade glas. Under senare år har Eva använt sig av mer och mer återvinningsglas, ett fascinerande och spännande sätt att arbeta på . Sedan 2011 är hon bosatt i Hova, Västergötland , där en ny glashytta är under uppbyggnad.

Stig Nelson Lästviks egen konstnär, har skulpterat solstolar som kan hängas på väggen men också att användas att sitta på. Solklart. Stolarna fanns på förra årets jubileumsutställningen, men nu är de här igen i ny ”tappning”. Det finns inte en spik i dem!

Unn Waern som förra året deltog med sina finstämda bilder i torrpastell,visar i år ett antal målningar i olja. Unn har starka rötter i det dalsländska landskapet sedan flera generationer och vistas periodvis på Skärbo gård. Unn har nyligen deltagit i en utställning på Gustavsbergs Museum där man visat och berättat om konstnärer som arbetat med offentlig utsmyckning i emalj, oftast utförda på fabriken.

Elisabeth Ottebring har deltagit under åren på Lästviks galleri med sina fantastiska kolorerade kannor med glasyr och screentryck. I år tar hon fasta på temat potpourri (pot porri = rutten kruka) och visar förutom nya kannor även stora förvaringskärl i sin skickligt utförda teknik. Elisabet har sin verkstad på ”Kapsylen” i Stockholm, en f d kapsylfabrik som blivit en plats för konstnärer/konsthantverkare att arbeta på. Historiken går att jämföra med Not Quite i Fengerfors.

Gunilla Kihlgren är glaskonstnären som under många år var med och drev glashyttan ”8 glas” på Fjäderholmarna i Mälaren. Född och uppvuxen i Värmland har hon bl a ställt ut i Karlstad på Värmlands Museum. Gunilla deltar i år med färgstarkt bruksglas i varma toner. Hon är representerad bl a på Nationalmuseum. Selterglas och skålar med den karakteristiska glas-kransen runt foten är hennes bidrag till årets potpourri.

Rolf Svartström är formgivaren och blåsaren till glasballongerna i taket på Lästviks Galleri. Rolf driver sedan många år tillsammans med Gunilla Kihlgren glashyttan Konguro i Hägersten. De har ställt ut på Dalslands Museum tillsammans.
Alla konstnärer har arbetat efter tema Potpourri. Många har anknytning till Dalsland. Så välkomna till årets spännande utställning med ”kryddstarka” inslag på Lästviks Säteri & Galleri!

Vernissage 17 maj, kl. 11-18