0-årsjubileum med ”gamla” och nya konstnärer och
kreatörer med anknytning till Dalsland.

Vernissage 2 juni kl. 14-18.
Snigelflickor, skulpterade ”solstolar” i trä och lampor av virkade ståltrådsnören – det är några av de ”Surpriser i salongerna” som är temat för årets sommarutställning på Lästviks Säteri & Galleri, Steneby, Dals Långed.
Vernissagen sker i samband med Konstvandringen den 2 juni. Flertalet av årets utställare är gamla bekanta detta tioårsjubileumsår men två är helt nya: Moa Hallgren och Unn Waern.

Moa Hallgren, Berlin, är dotter till Elisabet Hallgren, keramikern som funnits med på Lästvik sedan starten 2002. Moa blev ifjol klar med sin examen vid Konsthögskolan Berlin Weissensee, Textil- und Flächen-design. En sexårig utbildning. Det har gått bra för Moa i det nya hemlandet och med sitt bidrag i tävlingen ”Textile structures for new building” vann hon bl a att fritt få ställa ut på den stora textilmässan i Frankfurt. På Lästvik visar hon sina häftiga lampor virkade med pappers/ståltrådsnören, kantade med pärlor av glas, porslin och plast och med textilklädd kabel.

Unn Waern, Stockholm, med djupa rötter i Dalsland och då främst Skärbo gård, har också arbetat mycket med textil, ofta i sakral miljö. Hon är även väl förtrogen med emalj men på Lästvik kommer det handla om måleri.

Hjördis Clemens, Dals Långed, visar också i sommar prov på sitt underfundiga måleri.

Ulrika Franzén, Österlen, gästar Lästvik för andra gången med sin textila skulptur med inslag av olika naturmaterial. Den här gången deltar hon utan sin kände make John E.

Ann-Christin Gustafsson, numera tillbaka i Billingsfors efter många år i Göteborg, har gjort nya spännande surpriser i textil, väveri av videoband mm och förstås dyker det upp en och annan dödskalle också.

Moas mamma Elisabet Hallgren är med som vanligt med nya grepp inom keramikens värld. Speciellt för 10-årsjubiléet har hon gjort en drejad kopp med inbrända motiv från Lästviks fina väggmålningar.

Astrid Heimer deltar för andra gången med sin keramiska skulptur. Hon är uppväxt i Kristinehamn men blev kvar och bildade familj i Oslo efter sin utbildning. Sedan 1997 är hon lärare vid konsthögskolan i Akershus och nu har hon själv börjat studera igen för att ta doktorsgrad i form.
Astrids farfar var den siste läraren i Norebyns skola där Falkholts idag driver sitt gästgiveri.

Gustavsbergslegendaren Margareta Hennix har nyligen varit på Reijmyre glasbruk för att bistå i hyttan vid tillverkningen av glasen till Amore-karaffen som visades på Lästvik ifjol. Denna färgstarka designer kommer senare i sommar att dyka upp på Lästvik för att dela med sig av sina minnen från många år inom svensk glas- och keramiktillverkning. Glasen kommer till Lästvik med Tobias Landler från Reijmyre på vernissagedagen. Han ska vara på plats på galleriet hela dagen för att visa mer glas från bruket. Bla har han lovat ha med sig den mycket speciella lampa som Ernst Billgren har designat. För 75.000 kr är den Din!

Monica Johansson, Stockholm, också hon med många år på Gustavsberg bakom sig, sjunger med sina keramiska snigelflickor långsamhetens lov.
-Man ska njuta av sin kropp och vara nöjd med sig själv och ”snigla fram” i tillvaron tycker Monica, som ifjol gjorde stor succé med sina vackra vita kronskålar på Lästvik.

Petra Loh, Fengerfors, arbetar vidare med fantasifulla objekt i blandteknik, mycket präglade av återvinning. Hennes kandelaber i svart med virkade gulddetaljer är ”maffig” värre.

Stig Nelson, Lästviks egen konstnär, har gjort skulpterade solstolar i trä som kan hängas på väggen förutom att de är utmärkta att sitta på.

Eva Nyström Rittsel har funnits med på Lästvik sedan starten med sitt fusade glas. Numera blåser hon också. Återvinningsglas har hon hela tiden fascinerats av och fortsätter på den vägen. Till jubiléet har hon gjort ett Lästviks-glas.

Jack Sangwill och Annika Gruvell flyttade i höstas tillbaka till Stockholm efter 20 år i Dalsland men på Lästvik finns möjligheter att se och köpa Jacks måleri med hönor, kaffekalas och rosor och Annikas härliga kuddar.

Allt tyder på en laddad jubileumssommar på Lästvik.
Utställningen pågår hela sommaren till och med 28 augusti.