TRANSPARENCY
Vernissage 9 maj, kl. 11 – 18
Skimrande, smarriga lekfulla glasljusstakar är en av nyheterna för i år. I galleriet visas konst och konsthantverk av ”gamla” och ”nya” kreatörer och formgivare, de flesta med anknytning till det dalsländska landskapet. Utställningen öppnar under Konstvandringen 9-12 maj.

Lördag 11 maj, kl. 11 är det kosläpp hos Rolf Larsson på Lästvik.
Fredag-söndag 17-19 maj Musikfest i Lästviksskogen. www.skogsfesten.se
Utställare:
Anders Dahlqvist bor och verkar i Dals Långed, nära Stenebyskolan. Han visar vanligtvis sin konst i den egna ateljén och i sitt galleri, Galleri Solängen i Dals Långed. I år deltar han för första gången på Lästvik och visar skulpturer i plexiglas. ”Nyfikenheten är min drivkraft”, säger Anders, ” det är viktigt att delge”. Under sommaren ställer han även ut större skulpturer på Baldersnäs.

Markus Emilsson är ny utställare på Lästviks galleri, en ung glasformgivare som nyligen avslutat glasblåsarutbildningen på Kosta Glascenter. ”Mitt umgänge med glas innefattar både hantverk och formgivning. För mig är det viktigt att både få svettas i hyttan likväl som att klura vid skissbordet”. Sloopy Drop och Sloppy Drop de Luxe kallas ljusstakarna som tillsammans med smarriga, lekfulla glasskålar i underfång finns representerade i utställningen.

Elisabet Hallgren har deltagit på Lästvik sedan invigningen 2001. Hennes brukskeramik har alltid funnits i butiken, unika objekt i galleriets olika temautställningar. Förutom jobb som bl a gästlärare på Konstfack i Stockholm har hon under åren varit Lästviks egen ” curator”. I år visar hon stora, transparenta skålar, byggda i högbränd papperslera.

Moa Hallgren är textilformgivare, utbildad pá Kunsthochschule Weißensee och bosatt i Berlin sedan tio år. Frilansar och undervisar pá fakulteten för textildesign pá högskolan ’Hochschule für Angewandte Wissenschaften’ i Hamburg. Pá Lästviks sommarutställning visar hon en serie filigrana vävar i transparenta material.

Formgivaren Margareta Hennix kom till Gustavsbergs Porslinsfabrik efter avslutade studier på Konstfack i Stockholm, där bl.a. Stig Lindberg var lärare. Hon har varit yrkesverksam i över 40 år. ”Det svåra kan göras nu – det omöjliga tar tid” är ett citat från en intervju med Margareta under ett av många formgivningsuppdrag för Reijmyre Glasbruk. Hennes senaste, handblåsta glas visar vi nu stolt upp här på Lästviks Galleri.

Cornelie Müller arbetar som frilansskribent, producent för performances och musikteater/ operaprojekt. Hon arbetar även med konstnärliga installationer. På galleriet visas nu ”Waldrieserl” som består av ett antal laminat, där material som tyg, löv, blommor, papper m.m. tillsammans bildar ett transparent utrymme.

Ingrid Sandberg, bosatt i Lysekil, deltar för första gången i årets sommarutställning. Som väletablerad konstnär och grafisk formgivare har hon också under många år arbetat med fotokonst. ” Mina motiv hämtar jag i naturen, men också från sådant som många upplever som fult”. På galleriet visas en serie vattenstudier, fotograferat vid olika tidpunkter men på samma plats i Munkedals omgivningar.

Unn Waern är utbildad textilformgivare på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Under åren har hon utförd många offentliga uppdrag i olika material, som t ex emalj och glas. Här på Lästvik visas i år en serie modellstudier där färganslag bildar bakgrund genom den tecknade volymen.

Varmt välkomna till en ny, spännande säsong. Flera av konstnärerna finns ”på plats” under vernissagen och under konstvandringen.

TRANSPARENCY-04

TRANSPARENCY-03

TRANSPARENCY-02

TRANSPARENCY-01