VINTAGE SHOP

Utdrag ur Bohuslänningen, 2005. Av Anna Johansson.

Välkommen in i Birgits garderob! Birgit Hansson på Lästviks Säteri & Galleri på väg 172 mellan Bengtsfors och Bäckefors, har en spännande nyhet i år: Hon bjuder in besökarna in sin privata garderob!

Tja, det är väl kanske en sanning med modifikation. Inte är det så att besökarna på Lästviks Säteri & Galleri föses in i Birgits sovrumsgarderob direkt. Däremot har Birgit, som i hela sitt liv samlat kläder, skor och accessoarer, bestämt sig för att i en ladulokal på gården ställa ut sina klenoder och även erbjuda det mesta till försäljning.

Tillsammans med vännerna Nelson, konstnär på Lästvik, och Gun Olsson, som ingår i Birgits ”tjejgäng”, föddes och genomfördes idén:

– Det här är en idé som legat latent länge. Jag har samlat på mig så mycket kläder genom åren som jag gärna ser att någon annan får glädje av. När jag nämnde idén för Nelson och Gun tände de direkt, berättar Birgit.

Tillsammans har de städat ladulokalen och byggt en provhytt av gamla dörrar. Nelson har även målat och dekorerat. Nu har ladan förvandlats till exklusiv och annorlunda vintagebutik.

Allt från H&M till designermärken I ”Birgits garderob” finns i princip allt från exklusiva Mah-Jongplagg (dock inte till salu), designermärken som Bruno Magli, Cacharel och Gucci till Hennes & Mauritz. Stilar och storlekar varierar enormt och det bör finna något för alla smaker. Förutom kläder innehåller ”Birgits garderob” skor, smycken, andra accessoarer och även en och annan lampa och möbel. Större delen av allt som finns i ”garderoben” är till salu, men inte allt:

– Några guldkorn vill jag allt behålla för mig själv, ler Birgit.

Birgit är inte orolig för att sälja slut på sitt sortiment:

– Nej absolut inte! Jag har hur mycket som helst. Jag kommer att fylla på allt eftersom, berättar hon.

Vintagebutiken är den stora nyheten på Lästviks Säteri & Galleri i sommar. I övrigt fortsätter de med sina populära viltsafariturer, guidade jeepfärder i skogarna kring säteriet där chansen att få se vilt är stor. Dessutom visas i galleriet tre separatutställningar under sommaren. Anna Johansson, Bohuslänningen 2005